Raadhuisplein en Cultuurgebouw, Hoofddorp

(inrichting buitenruime Cultuurgebouw Haarlemmermeer)


Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
Jaar van ontwerp: 2010
Jaar van uitvoering: 2010

Toelichting

Cultuurgebouw Haarlemmermeer brengt verschillende bestaande cultuurinstellingen samen onder één golvend dak: Theater de Meerse, cultuurcentrum Pier K, de bibliotheek en het poppodium Duyker. Binnenstraten verbinden de functies met elkaar. Het gebouw is alzijdig opgezet en van alle kanten via de transparante gevels en ingangen toegankelijk.

Het ontwerp van de buitenruimte wordt in de basis gevormd door de integratie van het gebouwencomplex met de orthogonale wegenstructuur van het centrum van Hoofddorp. Aan de oost- en zuidzijde van het cultuurgebouw wordt een nieuwe weg aangelegd. De nieuwe wegenstructuur omsluit het gebouw aan drie zijden, waardoor het goed bereikbaar is voor fietsers, auto's en toeleveringsverkeer. Het benadrukt bovendien de alzijdigheid van het complex en markeert de (voorlopige) grens van het centrumgebied.

Het Cultuurgebouw wordt omzoomd met een allee van geschoren linden die de orthogonale structuur versterkt en een architectonisch element aan het complex toevoegt. De loofgang vormt een omloop en verbindt ruimtelijk en functioneel het Cultuurgebouw met het Raadhuisplein en het centrum. Daarnaast zorgt het voor een passende overgang van het grootschalige complex naar de grondgebonden woningen in de omgeving. Grondspots met groene LED verlichting schijnen de boomkronen van de allee aan en zorgen 's avonds voor een feestelijke sfeer.

Het materiaalgebruik voor de verharding sluit aan bij die van het heringerichte winkelcentrum met rode klinkers voor de rijweg en mangaanklinkers voor de trottoirs. Boomroosters, fietsbeugels en zitplekken zijn in samenhang met de allee vormgegeven. 

« terug