Bomenplein Lugano, Hoofddorp

(herinrichting openbare ruimte)

In opdracht van: Gemeente Haarlemmermeer
Jaar van ontwerp: 2011 - 2012
Jaar van uitvoering: 2013 - 2014

Toelichting

Het plangebied is de verbinding tussen het Raadhuisplein en het Burgemeester van Stamplein en bestaat ruimtelijk uit twee delen;

Hoek Burgemeester van Stamplein
In het verlengde van het Burgemeester van Stamplein is een bomenplein aangelegd. Dit bomenblok begrenst ruimtelijk het open centrale deel van het plein. Onder het bomendak is er ruimte voor de weekmarkt en evenementen. Om direct ruimtelijk resultaat te hebben zijn volwassen bomen aangeplant (Zilverlinde). Het bomenplein wordt aan de zijde van de rotonde beëindigd door een opgetild grasvlak. Het grasvlak sluit qua maat en materialisering aan op de architectuur van het Luganocomplex.

Doorgang “Tussen de pleinen” (voormalige Nieuweweg)
De doorgang verbindt het Raadhuisplein met het Burgemeester van Stamplein. Het bestaat uit een pleinzone ter hoogte van de nieuwe bioscoop en een aanloopgebied rond de entree van de parkeergarage. Om de ingang van de parkeergarage Polderplein is een ontsluitingsweg aangelegd. Aan de binnenzijde van deze lus zijn langsparkeerplaatsen gerealiseerd en aan de zijde van het Raadhuis een doorgaand fietspad. De lus ontsluit ook het distributiehof voor vrachtwagens.
Aansluitend aan het bioscopencomplex is ruimte voor horeca terrassen. Om de verblijfskwaliteit van het plangebied en ruimtelijke relatie tussen de twee pleinen te vergroten zijn er bomen aangeplant; voor de bioscoop geschoren boomblokken (plataan) en langs de entree van de parkeergrage losgroeiende bomenrijen (plataan). De boomblokken zijn afgestemd op de gevelindeling van het Paradisocomplex (breedte en hoogte) en verbeteren het microklimaat (windluwte) van de doorgang. 

« terug