De Heelmeesters, Amsterdam

(ontwerp binnentuinen en tussenstraat)


Opdrachtgever: BPF bouwinvest
Jaar van ontwerp: 2011-2013
Jaar van uitvoering: 2013

Toelichting

Het woon- en kantoorgebouw 'De Heelmeesters' (KCAP architects & planners) maakt onderdeel uit van de vernieuwing van het Eenhoorngebied in Amsterdam oost.

De groene binnentuinen liggen op half verdiepte parkeergarages en richten zich met de open zijde op het groen langs de ringvaart. De tuinen zijn in samenhang met de gebouwen ontworpen. De vloer van de tuin bestaat uit leigrijs split, onderbroken door grote boomcirkels. Ronde zichtgaten verbinden de tuin met de ondergelegen parkeergarages. Door de verhoogde cirkels is het mogelijk bomen (berken, dennenbomen en krentenboompjes) op het dak te planten. De onderbeplanting bestaat uit een wintergroen tapijt van verschillende bodembedekkers met toeven bloeiende voor- en najaarsbloemen. Verschillende cirkels zijn met een verhoogde rand uitgevoerd. Het nodigt de gebruikers uit om te gaan zitten en elkaar te ontmoeten. 's Avonds veranderen de gaten in het dak in oplichtende lichtcirkels. De verlichting creëert een theatrale sfeer.

De Heelmeesters is genomineerd voor de Nieuwbouwprijs Amsterdam 2014. De binnentuinen zijn opgenomen als voorbeeldproject op de Moscow Architecture Biennale 2014 en is gepubliceerd in PROJECT international, een Russisch tijdschrift voor architectuur en design.

« terug