Amaliapaviljoen (Theehuys), Baarn
(situering en ontwerp paviljoen)
Opdrachtgever: Eemvast bv
Jaar van ontwerp: 2014
Jaar van uitvoering: ....
Team (co-auteurs): Christof Schwencke (Forearchent) en André de Hoop (VEVAP)
Toelichting:
Het station van Baarn is in 1874 gebouwd (architect A.L. van Gendt). Het stationsgebouw heeft grote overstekken en een geornamenteerde dakrand. Uniek aan het station is de buitentrap, die van oorsprong leidt naar een restauratie met een groot terras op de eerste verdieping. Beneden zijn de wachtkamers, waaronder ook de koninklijke wachtkamer. Naast het hoofdgebouw stond de z.g. bierhal die evenals het station een luifel heeft met een geornamenteerde dakrand. De bierhal is in 1956 afgebroken.
Die hal is het vertrekpunt voor het ontwerp van het nieuwe paviljoen. Een zes meter hoog klassiek gebouw met kenmerkende galerijen en een groot overstekend dak. Het paviljoen is alzijdig en heeft rondom openslaande deuren.
Op de begane grond komt het restaurant en in de kelder worden de toiletten, de opslag en de keuken ondergebracht. Onder de ruime overstek is er ruimte voor een overdekt terras.
Het nieuwe paviljoen wordt aan het stationsplein gesitueerd met aan de zuidzijde een buitenterras met uitzicht op de aankomende en vertrekkende treinen. Aan de noord en oostzijde grenst het paviljoen aan het Amaliapark. Een nieuw padenstelsel verbindt het park met de omgeving.
Het plan plan heeft een positief advies van de welstand als van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed. Het is nu nog wachten op een horecaondernemer die wil investeren in deze parel.