Paviljoen Gemeentehaven, Warmond

(ontwerp paviljoen en schaduwschermen)


Opdrachtgever: Gemeente Teylingen
Jaar van ontwerp: 2015
Jaar van uitvoering: ....

Toelichting

Begin 2014 is de Gemeentehaven heringericht. De hellingbaan van de nieuwe brug over de Leede is het beeldbepalende element op het plein. De hellingbaan loopt in een ruime bocht, waarbij het hoogteverschil is opgelost door een houten keerwanden. In de binnenbocht is een tribunen gemaakt met een mooi vergezicht over de Leede. De gemeentehaven is een opstapplaats voor rondvaartboten over de Kagerplassen. Het huidige verkooppunt van kaartjes vind plaats in een –tijdelijke- cabine die na de herinrichting naast de brug is geplaatst. Zomers wachten groepen mensen op de tribune op de afvaart van de rondvaartboten.  Vanaf 11 uur tot 15 uur ‘s middags staat de tribune  in de volle zon. Gemeente Teylingen heeft ons gevraagd om na te denken over een oplossing voor meer schaduw en een nieuw bij het plein passende paviljoen.

Schaduwschermen en paviljoen
Na een uitgebreide schaduw analyse van het plein hebben wij een zo simpel mogelijke oplossing proberen te vinden. Waarbij er zowel schaduw op de brug is als zicht vanaf de brug over het plein. Het resultaat is een zonnewand tussen een deel van de leuningen van de brug en voor de zon tussen 12 en 2 uur twee zonneschermen (optioneel) achter te tribune op de brug.
Daarnaast hebben wij ook een voorstel gemaakt voor het vervangen van de cabine van de rondvaartboten. Het is een rond paviljoen (met rondom een bank) van hetzelfde materiaal als de brug (hout). Op de bank rondom het paviljoen zijn er op elk moment van de dag zitplaatsen in de zon of in de schaduw. Het paviljoen is in de oksel van de brug geplaatst hierdoor blijft het zicht over het water behouden en wordt het paviljoen ruimtelijk een onderdeel van de brug.

« terug