Golf en Bosresort Harderwold

(landschappelijke opzet golfbaan, verkavelingsplan en inrichting openbare ruimte)


Opdrachtgever: Cammingha Groep / herverkaveling Uniqresort
Jaar van ontwerp: 1998-2005 / herverkaveling 2011-2012
Jaar van uitvoering: heden (in fasen)

Toelichting

Het recreatiepark Harderwold is in de jaren zeventig gebouwd op een open ruimte in het Harderbos. In samenwerking met Natuurmonumenten is voor de herontwikkeling een plan opgesteld, waarin de uitgangspunten voor de waterhuishouding en het grondgebruik voor de wijdere omgeving zijn geformuleerd. In het nieuwe stedenbouwkundige plan wordt het verouderde park getransformeerd in een golf- en bosresort, dat door de combinatie van natuur, rust, water, ruimte en buitensport de sfeer ademt van het 'rijke buitenleven'.

Een nieuw gegraven insteekhaven vormt het centrum van het bosresort. De haven is toegankelijk voor boten dankzij een directe verbinding met de Hoge Dwarsvaart. Aan nieuw te graven dwarsvaarten worden in verschillende fasen 260 vrijstaande recreatiewoningen gerealiseerd. De kavels zijn gemiddeld 600 vierkante meter groot en zijn allemaal met de boot bereikbaar.

Op de naastgelegen agrarische gronden is, rond een meanderende kwelstroom, een 18 holes golfbaan aangelegd. De golfbaan en het bosresort worden door een brede laan en een water-as met elkaar verbonden.

« terug