Grote Brug, Nieuw Vennep

(ontwerp dorpsbrug)


Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer 
Jaar van ontwerp: 2005 - 2007
Jaar van uitvoering: 2009
In samenwerking met: DHV
 

Toelichting 

Onderdeel van het inrichtingsplan voor het Venneperplein vormt de vervanging van de brug over de Hoofdvaart. De brug vormt het hart van het dorp en is als robuuste dorpsbrug vormgegeven. Er is veel aandacht besteed aan de materialisatie en de detaillering van de brug.

De nieuwe oeververbinding is opgebouwd uit gemetselde landhoofden en betonnen brugdekken. Het metselwerk wordt afgedekt met granieten dekplaten, die doorlopen in de eveneens granieten hoekkolommen. Op de buitenste kolommen worden masten met verlichtingsarmaturen geplaatst. De leuningen van de brug zijn in brons uitgevoerd.

De brugdekken zijn zo breed dat er op elke brug ruimte is voor een voetpad, een fietsstrook en een rijbaan, uitgevoerd in rode klinkers. De twee brugdelen worden van elkaar gescheiden door een open ruimte met zicht op het water van de Hoofdvaart. Deze ruimte is ovaalvormig omkaderd met granietkeien. In materialisatie sluit de dubbele brug daarmee aan op de inrichting van het Venneperplein.

Voor de naam van de brug was een prijsvraag uitgeschreven onder de bewoners van Nieuw Vennep. In 2009 is de brug feestelijk geopend en is de naam Grote Brug onthuld.

« terug