Kom van Oranje, Baarn

(Situering gebouwen en ontwerp buitenruimte)


Opdrachtgever:
Stichting Nieuwbouw Voorgezet Onderwijs Baarn
Jaar van Ontwerp: 2010
Jaar van uitvoering: 2011

Toelichting

Op het voorterrein tussen de Waldheim mavo en het Baarnsch lyceum ligt een door VEVAP vormgegeven Linde kom (waterbergingsvijver). De vijver heeft een trapsgewijs opgebouwde grasoever en wordt omringd door een smalle klinker weg (omloop) en 45 Hollandse Lindes. De vormgeving en detaillering van de vijver sluit aan op de historische waterkommen in het aanliggende Baarnsche bos (De Grote- en Linde kom). Het schoolgebouw ligt , iets hoger als de weg, op een verhoogd grasplateau. Aansluitend op de aula is er een bordes aangelegd, waarbij het hoogteverschil naar de weg wordt overbrugt door twee luie traptreden.

Het voorterrein is vanaf de zomer van 2011 in gebruik. Door de toepassing van water, grote bomen, hoogteverschillen, gras en hoogwaardige materialen heeft het terrein gelijk een uitnodigend karakter gekregen. Het terrein wordt vanaf de eerste dag intensief gebruikt. In de pauzes wordt rond de vijver geslenterd en op mooie dagen wordt er op het gras langs het water gezeten en gelegen. 's Winters wordt door de leerlingen van de school op de vijver geschaatst en ook de schoolfeesten worden rond en op de vijver georganiseerd.

Op 25 oktober 2011 heeft Koningin Beatrix de scholen geopend. De ceremoniële handeling bestond uit het onthullen van een plaquette bij de Linde kom en het wijzigen van de naam in de Kom van Oranje.

« terug