Casa 400, Amsterdam

(ontwerp binnentuin en groene daken)


Opdrachtgever: BPF bouwinvest / Casa 400
Jaar van ontwerp: 2009-2010
Jaar van uitvoering: 2010

Toelichting

Met ruim vijfhonderd kamers is het nieuwe Casa 400 één van de grootste hotels van Amsterdam. Wat Casa 400 vooral bijzonder maakt is dat de meeste hotelkamers van oktober tot juni als studentenhuisvesting in gebruik zijn. Naast de kamers bevat het gebouw een brasserie, een bar, twaalf congreszalen en een grote mensa. Het nieuwe gebouw (OeverZaaier architectuur en stedenbouw) is georganiseerd rond een inpandige tuin en heeft opvallende strakke, ritmische gevels.

Aan de Eerste Ringdijk, net achter de Wibautstraat, ligt de hoofdentree van het hotel en het congrescentrum. De ruime, hoge entreehal (lobby) biedt een fraai zicht op de bijzondere binnentuin in het hart van het gebouw. De door glas omgeven zichttuin loopt schuin op naar de eerste verdieping. De beplanting bestaat uit een groentapijt van banen Buxus en Lonicera. De banen hebben dezelfde ritmiek als de gevel. Een strakke waterlijn met stromend water doorsnijdt de tuin van boven naar beneden. De enige boom trekt de blik van de bezoeker omhoog naar de open hemel. Boven de patiotuin rijzen de verdiepingen hoog op, alsof ze om een lichtkoker zijn gevouwen. Door de spiegeling van het gebouw lijkt het licht van alle kanten binnen te vallen, waardoor de tuin en de entreehal verrassend helder en licht zijn.

Vanuit de lobby leidt een luie trap langs de binnentuin naar een brede rondgang (foyer) op de eerste verdieping. Door je te verplaatsen door het gebouw verandert het beeld op de tuin. 

In de tuin ligt de bovengrondse buis van de installatie voor warmtekoudeopslag. Op de buis is in verschillende talen het Normaal Amsterdams Peil (NAP) aangegeven. Een knipoog naar het oude gebouw waar een NAP-lijn als sinds jaar en dag de lobby siert.

Casa 400 heeft in 2010 het Gouden Green Key Certificaat (een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijtijdsbranche) ontvangen en heeft daarmee de hoogste Green Key status verworven. « terug