Vallend water, 's Hertogenbosch

(ontwerp fonteinen 's Hertogenbosch) 


Opdrachtgever: gemeente 's Hertogenbosch
Jaar van ontwerp: 1995 / 2001 
Jaar van uitvoering: 1997 / 2005

Toelichting:

De cascade ligt pal voor het NS station in ‘s- Hertogenbosch en is het beginpunt van de wandelpromenade naar de binnenstad. Vanuit de binnenstad bezien is het letterlijk en figuurlijk de afronding van deze nieuw ingerichte verbindingsas. In materiaalgebruik sluit de cascade aan op de inrichting van de promenade.
De cascade verheft zich tot bijna 1,5 meter boven het maaiveld en omsluit de entree van een parkeerkelder. Het schuin oplopende talud bestaat uit reliëfplaten van beton. Deze rechthoekige platen worden aan elkaar gekoppeld door wigvormige tussenstukken, die zijn afgewerkt met rood graniet. De fontein wordt gevoed door 140 spuitstukken. De uitkragende rand aan de bovenkant van de cascade zorgt ervoor dat het water als een witschuimende waterkraag aan haar afdaling begint. De reliëfplaten zijn zo vormgegeven dat water klaterend en bruisend de cascade afrolt. Het geluid van het vallende water overstemt het verkeerslawaai van de nabijgelegen binnenstadsring. 

Dezelfde reliëfplaten zijn door VEVAP ook toegepast voor de cascade in de wateras van het Paleiskwartier. Sproeiers aan het begin van de wateras zorgen voor stroming.

« terug